Shipwreck

shipwreck_henties-bay_mariette-du-toit

Shipwrecks

The Namibian coast is famous for them and we as humans find them fascinating. Books are constantly written about them (both fact and fiction), movies are made about them (“Promise me you’ll survive. That you won’t give up, no matter what happens. No matter how hopeless.” —Jack)  and National Geographic constantly develops new technology to excavate these sunken legends.

Ships are made by humans. To humans. A shipwreck is a sign of human failure. We failed against the forces greater than us – nature and ourselves.

But nature doesn’t leave anything unused. A ship will quickly be invaded by a dozen curious fish, looking for a new home. A wreck on the beach will quickly become the home of a flock of birds. Long after we have forgotten about our mistakes, nature will still relish in them.

©Mariëtte du Toit, 2018, The Wreck

Skeepswrakke

Die kus van Namibië het genoeg van hulle. Van hulle diep gesink onder water, ander diep onder die eindelose duine sand gebêre. Maak nie saak waar hulle is nie – skeepswrakke het die mens nog altyd gefassineer.

Ek lees nou die dag ‘n fiksie boek wat afspeel aan Namibië se Skedelkus en dan nou handel oor so ‘n skattejag vir so ‘n skeep wat iewers onder die duine begrawe is met ‘n sakkie vol diamante. En dan praat ons nie eers van die alombekende Titanic nie. Die mens kan net nie genoeg kry van skeepswrakke nie.

Vir my was ‘n skeepswrak nog altyd ‘n teken van die mens se feilbaarheid. Hier het ons iets, geskep deur die mens, vir die mens, wat dit nie gemaak het nie. ‘n Skeepswrak word baie vinnig deur die natuur weer oorgeneem – al ooit gesien hoe vinnig die visse dit begin verken en dit hulle sin maak? Of voëls wat die maste van ‘n ou wrak aan die kus sien as ideale nes-skrop plek?

Niks is onbruikbaar in die natuur nie. Al het die mens dit lankal afgeskryf.

Published by Mariette du Toit

Namibian born and raised, I am the owner Mariette du Toit Photography - where I share photos of the beautiful people I capture in my unique Namibian documentary style and Travelling Namibia where I share travelling tips with travellers across the globe through reviews on the lodges and campsites that I visit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: